Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Νέα ανακοίνωση της Αγων. Πρωτοβουλίας στην Πειραιώς για την απόσχιση καθαριστριών κ φυλάκων


ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

ΝΑ ΑΝAΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ

Την Πέμπτη 18-01-2018 πραγματοποιήθηκε Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ με θέμα τις εξελίξεις στην Πειραιώς σχετικά με την απόφαση της τράπεζας για απόσχιση του κλάδου των φυλάκων και καθαριστριών.

Η τράπεζα ανακοίνωσε αυτή την απόφασή της στις 15-12-2017.

Η πρόταση μας τότε ήταν άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ με συμμετοχή των γενικών συμβούλων όλων των συλλόγων, άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις από 27-12-2017   και συνέλευση όλων των συλλόγων για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι σύλλογοι στην Πειραιώς μαζί με την ΟΤΟΕ αφού διακήρυξαν με πύρινες ανακοινώσεις  την αγωνιστική τους ετοιμότητα, και την αποφασιστικότητά τους να μην αποδεχθούν  τις συγκαλυμμένες ομαδικές απολύσεις, κατέληξαν να χαρακτηρίσουν θετικό βήμα την … μετατόπιση της τράπεζας, που δήλωσε στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, ότι θα παγώσει τη διαδικασία μεταφοράς μέχρι τις 20-01-2018 ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης για εξεύρεση λύσης στο θέμα (της επιβαλλόμενης από τα πλάνα αναδιάρθρωσης μείωσης του προσωπικού) που έχει προκύψει.

Πέρασε λοιπόν σχεδόν 1 μήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου από τους 120 συναδέλφους φύλακες και καθαρίστριες περίπου 80 έχουν ήδη «οικειοθελώς» αποχωρήσει με εθελούσια,  για να αποφασίσει   η ΟΤΟΕ να πραγματοποιήσει Γενικό Συμβούλιο.

Αποκαλυπτική ήταν η στάση σε αυτό της πλειοψηφίας των συμβούλων του εργοδοτικού και κυβερνητικού μπλοκ.

·       Θεώρησαν  κατόρθωμα !!!!! τη διαβούλευση.
·       Επιδιώκουν έστω και μια «πύρρειο νίκη» με οποιοδήποτε τρόπο είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο.
·       Έκλιναν σε όλες τις πτώσεις την ενιαία ενωτική στάση συμπόρευσης και συμφωνίας των οργάνων των συλλόγων με την ΟΤΟΕ και καταδίκασαν όσους δε συμφωνήσαμε με τους μέχρι τώρα «αγωνιστικούς χειρισμούς».
·       Κατέληξαν δε σε …. ανώτερου επιπέδου αγωνιστικές αποφάσεις κλιμάκωσης που περιλαμβάνουν :
Κάλεσμα της διοίκησης της τράπεζας να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς της,
Διάβημα στην κυβέρνηση και στα κόμματα για «νομοθετικές πρωτοβουλίες προστασίας των εργαζομένων από ανάλογες  μεθοδεύσεις»,
Περιοδείες των συλλόγων για ενημέρωση και προετοιμασία των εργαζόμενων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν χρειαστούν, με τη συμμετοχή στα κλιμάκια και μέλους της ΟΤΟΕ,
Εξουσιοδότηση της εκτελεστικής γραμματείας να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση αντεργατικής και αδιάλλακτης στάσης της τράπεζας.


Με απλά λόγια :
Καμιά κινητοποίηση των εργαζόμενων δεν προετοιμάζεται ούτε επιδιώκεται. Οδηγούμαστε σαν πρόβατα στη σφαγή και την έσχατη στιγμή θα γίνει διαπραγμάτευση και διαβούλευση  ποιοι και αν  θα γλιτώσουν το μαχαίρι.
Είναι πρόσφατη άλλωστε η στάση της ΓΣΕΕ, της ΟΤΟΕ και του ΕΚΑ (με πρόεδρο το συνάδελφο  του ΣΕΥΤΠΕ Μυλωνά) που μπροστά στην ψήφιση του νομοσχεδίου των προαπαιτούμενων (που έβαζε στο στόχαστρο το δικαίωμα της απεργίας, τις εργασιακές σχέσεις , τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ) πήραν θέση στηρίζοντας ανοικτά την εργοδοσία, τις πολιτικές της κυβέρνησης του ΣΕΒ, της ΕΕ,  αρνούμενοι κάθε απεργιακή κινητοποίηση (πόσο μάλλον κλιμάκωση) συμβάλλοντας στην προσπάθεια επικράτησης σιγής νεκροταφείου.



Η απόφαση αυτή της διοίκηση της Πειραιώς είναι πλήρως εναρμονισμένη με την διακηρυγμένη στρατηγική της όπως παρουσιάζεται στην  AGENTA 2020 και στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς. Έχει δηλαδή προγραμματίσει μεταξύ άλλων μείωση λειτουργικού κόστους με κλείσιμο καταστημάτων και  μειώσεις προσωπικού. Όσον αφορά τις μειώσεις προσωπικού η αρχή έγινε με τις μέχρι τώρα εθελούσιες συνεχίζεται με την απόσχιση του κλάδου των καθαριστριών και φυλάκων και θα συνεχιστεί με κάποιο άλλο τμήμα, κομμάτι εργαζομένων  ( είτε στα καταστήματα , βλέπε ψηφιοποίηση και επέκταση δημιουργίας καταστημάτων e-branch, είτε εργαζόμενους στα δάνεια κλπ).

Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της ALPHA προχώρησε σε ανάλογες ενέργειες (πιέσεις για να φύγουν οι καθαρίστριες με εθελούσια, όσες δεν δέχθηκαν μεταφέρθηκαν σε συνεργεία όπου θα ήταν διασφαλισμένη η εργασία τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν αλλά απολύθηκαν μετά από 2-3 μήνες, μετατάχθηκαν όσοι φύλακες δεν έφυγαν με εθελούσια σε άλλες θέσεις έχοντας υποστεί μειώσεις στο μισθό τους). Η ΟΤΟΕ ήταν απούσα, το ίδιο και ο εργοδοτικός σύλλογος της ALPHA και  τώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν  καμία απόλυση !!

Η απόφαση αυτή της διοίκησης της Πειραιώς είναι μέρος των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στις τράπεζες συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών ισοπέδωσης εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν ξεκίνησε τώρα η επίθεση που δεχόμαστε σαν κλάδος. Οι ενοικιαζόμενοι, και οι τραπεζικές εργασίες που ήδη εκτελούνται και από εργαζόμενους που δεν είναι τραπεζοϋπάλληλοι, η εκχώρηση ολοένα και περισσότερων εργασιών σε outsourcing, η ψηφιοποίηση των εργασιών και  τα  e-branch καταστήματα δεν ξεκίνησε σήμερα. Η ΟΤΟΕ όμως ενώ τα σημάδια υπήρχαν  συνομιλούσε με τις διοικήσεις των τραπεζών υπέγραφε μειώσεις μισθών και κλαδικές με τη «βούληση» για μη απολύσεις και πανηγύριζε πάλι στο όνομα της  βιωσιμότητας και κερδοφορίας των τραπεζών, της  ανάπτυξης της οικονομίας του κεφαλαίου. 

Από το  ΓΣ του Ιουλίου φάνηκαν οι αντιδραστικά «ρεαλιστικές» προτάσεις και σκέψεις αντιμετώπισης των συνεπειών της  ψηφιοποίηση των εργασιών, για δημιουργία φορέα εκπαίδευσης ελαστικού τραπεζοϋπαλλήλου που να μπορεί να ανταποκρίνεται ευέλικτα στις αλλαγές, αλλά και ταμείου κάλυψης απολυμένων!!

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Είναι απαραίτητο  να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να θέσουμε στο περιθώριο  τη λογική της συνδιαλλαγής και του «ρεαλισμού» με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και όχι τη διαχείρισή τους στη λογική του μικρότερου κακού και «εφικτού»..
Να μην χαρίσουμε και άλλο χρόνο -  προβάδισμα στη διοίκηση για  δημιουργία   τετελεσμένων γεγονότων.

Στο ΓΣ της ΟΤΟΕ καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση :

Έπρεπε, όπως από το Δεκέμβρη είχαμε πει,  να γίνουν τότε απεργιακές κινητοποιήσεις  με κλιμάκωση και ΓΣ συλλόγων καθώς  και ΓΣ ΟΤΟΕ γιατί το κόστος όντως (τέλος του χρόνου) θα έτσουζε την τράπεζα.
Ακόμα και τώρα όμως είναι απαραίτητη η απεργιακή κινητοποίηση  κατά την ημέρα της διαβούλευσης, η συνεδρίαση των συλλόγων με γενικές συνελεύσεις  που θα αποφασιστεί και η παραπέρα κλιμάκωση. Κινητοποιήσεις πραγματικά αγωνιστικές και απεργιακές όχι προδιαγεγραμμένες τουφεκιές με αρχή και τέλος.

Ο μόνος δρόμος για να διασφαλίσουμε την εργασία μας είναι η άμεση καθολική αγωνιστική απεργιακή απάντηση.
Παίρνουμε ξεκάθαρα θέση και δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε καμιά απόλυση.

Να δώσουμε τον αγώνα μαζί με ενοικιαζόμενους, καθαρίστριες, φύλακες. Ενωμένοι στη βάση των κοινών μας προβλημάτων .

 

·       Καμία διαπραγμάτευση.

·       Άμεση ανάκληση της απόσχισης καμιά απόλυση.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου