Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ για πλειστηριασμούς


Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας

Καταγγέλουμε τις αστυνομικές και εισαγγελικές διώξεις σε βάρος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη, και προσωπικά ενάντια στα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης, το δάσκαλο Ηλία Σμήλιο, δημοτικό σύμβουλο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρ. μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και το δικηγόρο Ζήση Κλεισιάρη, μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας και πρ. μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Τους τελευταίους μήνες το κίνημα κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, με πρωτοφανή μαζικότητα και μαχητικά χαρακτηριστικά, δίνει μια σημαντική μάχη με επιτυχία ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγαλοσυμβολαιογράφων, για να υπερασπίσει τη λαϊκή κατοικία των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, ανήμπορων.
Το κίνημα αυτό έχει την υποστήριξη πολλών συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς και επιτροπών αγώνα, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων κ.ά. Αγκαλιάστηκε από πλατιά στρώματα της  κοινωνίας στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, που όλο και πιο συχνά απευθύνονται στον Συντονισμό Συλλογικοτήτων για να ζητήσουν βοήθεια και αλληλεγγύη για πλειστηριασμούς, κομμένες παροχές ρεύματος από τη ΔΕΗ, κατασχέσεις λογαριασμών κ.ά. Προκάλεσε έντονες συζητήσεις, πολιτικές αντιπαραθέσεις  και αναταράξεις, φόβο στους κυρίαρχους κύκλους και ελπίδα στην πληττόμενη κοινωνία για  σοβαρό πλήγμα στην ασκούμενη μνημονιακή και αντιλαϊκή πολιτική.
Έτσι μετά την πρώτη αποτυχία συκοφάντησης και απαξίωσης του από την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, η επίθεση εναντίον του πήρε τα γνωστά χαρακτηριστικά της αστυνομικής και δικαστικής δίωξης και καταστολής. Στον Ηλία Σμήλιο  αποδίδεται η παραβίαση του μισού ποινικού κώδικα(!!!) απλά και μόνο γιατί με εκατοντάδες άλλους πολίτες υπεράσπισαν το δικαίωμα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των ανέργων στην λαϊκή κατοικία απέναντι στην λεηλασία που ασκούν οι τράπεζες.
Οι τραπεζουπάλληλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ενώ πολλοί επιχειρηματίες εξακολουθούν να έχουν ασυλία, προκλητική μεταχείριση στα «δανεικά κι αγύριστα» και στα χαμηλά επιτόκια για εκατομμύρια ευρώ, όπως συχνά αποκαλύπτονται και δημόσια (π.χ. συζήτηση στη βουλή για δάνεια ΜΜΕ, κομμάτων κλπ), την ίδια στιγμή οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι, που είδαν μισθούς και συντάξεις να πετσοκόβονται, κυνηγιούνται ανελέητα από τους τοκογλύφους τραπεζίτες για μικροποσά, δεν έχουν καμία στήριξη και κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς καν ένα σπιτικό. Κι όλα αυτά, ενώ ο λαός έχει πληρώσει με το αίμα του κυριολεκτικά τις τράπεζες με πάνω από 250 δις τα τελευταία χρόνια.
*       Είμαστε στο πλευρό τους και εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμφωνία με τον αγώνα και τους στόχους αυτού του κινήματος. Καταγγέλουμε τις πρακτικές των τραπεζιτών και του κράτους.
*       Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε δίωξης και την απόσυρση όλων των κατηγοριών.
*       Απαιτούμε την πλήρη προστασία της λαϊκής κατοικίας και εισοδήματος από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, τη διαγραφή των χρεών των μακροχρόνια ανέργων κ.ά. ευπαθών ομάδων, τη δραστική μείωση των δανείων των εργαζομένων προς τις τράπεζες.  
*       Καλούμε τις εργατικές συσπειρώσεις, τα σωματεία και κάθε εργαζόμενο να σταθεί έμπρακτα αλλέγγυος στους διωκόμενους αγωνιστές, και να κάνει σημαία του τον αγώνα ενάντια στην καταλήστευση του εργατικού εισοδήματος και το τραπεζικό κεφάλαιο. Απαιτούμε επιτέλους από το συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζών όλων των ρευμάτων να πάρει θέση υπέρ του λαού και της εργατικής τάξης και να καταγγείλει τις διαθέσεις των αρπακτικών τραπεζιτών.
Φλεβάρης 2017

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Τράπεζας Αττκής


Οι άμεσα επικείμενες πλέον εξελίξεις με την επιχειρησιακή σύμβαση, που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να είναι ευνοϊκές για τους εργαζόμενους, δημιουργούν την ανάγκη στο προεδρείο του ΣΥΤΑ να αντισταθμίσει τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας μια κάποια «επιτυχία», ένα success story.
Ως τέτοιο παρουσιάστηκε από το προεδρείο  του ΣΥΤΑ η έναρξη συνεργασίας με ένα θεραπευτήριο/διαγνωστικό (ας είμαστε λίγο φειδωλοί με τη χρήση του όρου «νοσοκομείο») στην Κυψέλη σε αντικατάσταση αυτής με το Πραξιτέλειο με το άδοξο τέλος που όμως θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Η ανακοίνωση Νο 120/10-02-2017, που κατά βάση αποτελεί μια αντιγραφή κι επικόλληση από την ιστοσελίδα του θεραπευτηρίου, παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα μιας υπερσύγχρονης μονάδας με εξοπλισμό της πιο τελευταίας τεχνολογίας και με κορυφαίους επιστήμονες που ανυπομονούν να μας παράσχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, κάτι σαν το Greys Anatomy α λα ελληνικά.
Ωστόσο, μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο  μας φέρνει αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα αρκετά διαφορετική από τη διαφημιστική ανακοίνωση του ΣΥΤΑ, κάποιες όψεις της οποίας θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε:
1.     Η συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην απλήρωτη εργασία με καθυστερήσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και τους 14 μήνες. Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/ergasia-me-enanti-stin-idiotiki-ygeia-0
2.     Καθώς το παραπάνω άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών είναι από το 2015 και σε περίπτωση που αναρωτιέται κανείς αν από τότε έχει υπάρξει κάποια βελτίωση, μπορεί να δει ότι και το 2016 η επιχείρηση εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που αφήνουν συστηματικά απλήρωτους τους εργαζόμενους. Πηγή: http://www.pamehellas.gr/index.php/component/content/article/157-greek-categories/2012-10-02-11-32-37/2012-12-17-12-32-39/6136-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1
3.     Η επιχείρηση δεν είναι ιδιαίτερα ανεκτική σε όσους διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Καταγγελία του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών για απόλυση εργαζόμενης, μέλους του Δ.Σ. του σωματείου η οποία απολύθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση, επειδή διεκδικούσε καταβολή δεδουλευμένων 11 μηνών και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Πηγή: http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/20859/apolysi-syndikalistrias-kataggellei-somateio-prosopikoy-idiotikon
4.     Και για να μην κατηγορηθούμε για μια στενή «εργατίστικη» αντίληψη που παραβλέπει το ιατρικό/επιστημονικό σκέλος (αν και το κατά πόσο υπάρχει «ουδέτερη» επιστήμη χωρίς κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο είναι κάτι το συζητήσιμο) διαφωτιστικό είναι ένα παλιότερο περιστατικό στο οποίο η εν λόγω επιχείρηση σε συνεργασία με εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών καταγγέλλεται ότι διενήργησε εν κρυπτώ ομαδικές εξετάσεις για HIV στους συμμετέχοντες σε τηλεπαιχνίδι. Αξίζει δε τον κόπο να δει κανείς το ποιος ήταν ο χειρισμός των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αυτών.
Ο λόγος που παραθέτουμε τις πληροφορίες αυτές δεν είναι φυσικά ότι προκρίνουμε κάποια άλλη επιχείρηση του κλάδου για συνεργασία αλλά για να αντιληφθούμε καλύτερα τη συνολική εικόνα του τεράστιου ζητήματος της υγείας. Η εμπορευματοποίηση της υγείας σημαίνει για τους εργαζόμενους/ασφαλισμένους αφενός μετακύλιση του κόστους  περίθαλψης σε βάρος τους αλλά ταυτόχρονα και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ας είμαστε όμως πρακτικοί και ρεαλιστές. Το προεδρείο του ΣΥΤΑ κάνει μπίζνες και εκεί δε χωρούν συναισθηματισμοί για απλήρωτους εργαζόμενους, απολύσεις συνδικαλιστών, ιατρικά απόρρητα και ρατσιστικές συμπεριφορές. Οπότε δε μένει παρά να τους ευχηθούμε:
Καλές δουλειές!
Description: clip_image001

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Κάλεσμα της Πρότασης Προοπτικής ΕΤΕ για τις εκλογές του Ταμείου Υγείας


Αγωνιστικό κάλεσμα συνεργασίας της Πρότασης Προοπτικής και στην εκλογική μάχη του ΤΥΠΕΤ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τον Μάϊο θα γίνουν εκλογές στο ΤΥΠΕΤ. Σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη, καθώς η επίθεση που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις λόγω των μνημονίων και της πολιτικής συνολικά κεφαλαίου κυβερνήσεων Τρόικας έχουν άμεσες επιπτώσεις στον τομέα παροχών & υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης.

Το Ταμείο Υγείας βρίσκεται συνεχώς σε σημείο καμπής τα τελευταία χρόνια. Οι παρατάξεις της ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ που ήταν πλειοψηφία στο ΔΣ τα τελευταία χρόνια έχουν σοβαρές ευθύνες για τη δυσμενή κατάσταση του Ταμείου και το οικονομικό του έλλειμμα, από το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές, την κακοδιαχείριση, την πλήρη έλλειψη ενημέρωσης των συναδέλφων. Ως συνέπεια το τελευταίο διάστημα χειροτερεύουν οι παροχές υγείας.

 Η φθίνουσα πορεία του οφείλεται κυρίως στις επιλογές της Εθνικής Τράπεζας (μείωση προσωπικού, εθελούσιες, προσλήψεις προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μείωση μισθών, απλήρωτες υπερωρίες κλπ), αλλά και στην αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος να αντιπαρατεθεί αποφασιστικά και να αγωνιστεί για ποιοτικές παροχές στους ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα, η κυρίαρχη πολιτική που εφαμρόζεται σε κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (κύκλωμα φαρμάκου, ασφαλιστικές εισφορές, ιδιωτική υγεία κλπ) επηρεάζει και εμάς, σε αντίθεση με συντεχνιακές λογικές και όσα υποστηρίζουν διάφοροι για δυνατότητα δήθεν καλύτερης διαχείρισης ή εξαίρεσης.

Όλες οι διοικήσεις του Ταμείου των τελευταίων χρόνων είναι υπόλογες για ρουσφέτια, δημιουργία μηχανισμού ημετέρων, αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση. Ευθύνες για αυτά έχουν και οι αριστερές παρατάξεις που συμμετείχαν στις Διοικήσεις μέχρι πρόσφατα και με αποσπασμένους, μέχρι πρόσφατα και στο Προεδρείο, χωρίς όμως ουσιαστική δράση ή έστω ενημέρωση των συναδέλφων.

Η Πρόταση Προοπτικής παρεμβαίνει τα τελευταία χρόνια στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Εθνικής Τράπεζας με θέσεις και προτάσεις, με πολλούς νέους και παλιούς συναδέλφους που δεν είχαν εμπλοκή στα γρανάζια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, Δεν διεκδικούσαμε ούτε διεκδικούμε το αλάθητο στις θέσεις και τις προτάσεις μας. Κινηθήκαμε ανοιχτά, με ενωτική διάθεση, με προσανατολισμό για κοινή δράση. 

Ωστόσο, δεν έχουμε συμμετάσχει ως τώρα στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ, λόγω του αντιδημοκρατικού καταστατικού του, που προϋποθέτει για την κατάρτιση ψηφοδελτίου στην Αττική 40 συναδέλφους, με το 1/3 να είναι με βαθμό άνω του λογιστή Β. Γι’ αυτό και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε αδυναμία στην παρέμβασή μας ενώ έχουμε και έλλειψη ενημέρωσης για τις αποφάσεις του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, αν και παρευρισκόμαστε στην ετήσια Γεν. Συνέλευση.

Απευθύνουμε λοιπόν πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα σε παλιούς και νέους συναδέλφους, ακόμα κι αν μπορεί σε επιμέρους ζητήματα να διαφωνούν ή να επιφυλάσσονται, αλλά θέλουν να βοηθήσουν για μια ανεξάρτητη παρέμβαση στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ και αλλαγή πορείας του Ταμείου, για τη συμβολή τους σε συγκρότηση ανεξάρτητου αγωνιστικού ψηφοδελτίου Πρόταση Προοπτικής - Συνεργασία για το ΤΥΠΕΤ.

Άλλωστε, τον Ιούνιο του 2016 είχαμε θέσει δημόσια στην κρίση των εργαζόμενων αναλυτικές θέσεις και προτάσεις συνολικά για το ζήτημα του ΤΥΠΕΤ και της υγείας (4σέλιδο – Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στην υγεία – το ΤΥΠΕΤ δεν είναι προς διαπραγμάτευση), τα προβλήματα, τη στάση των παρατάξεων και την ανάγκη αλλαγής καταστατικού σε δημοκρατική κατεύθυνση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Θεωρούμε ότι έστω αυτή η μικρή συμβολή είναι σημαντική βοήθεια στους δύσκολους αυτούς καιρούς, που κάθε απόπειρα για ριζοσπαστική παρουσία συναντά τεράστιες δυσκολίες από το συνδικαλιστικό κατεστημένο. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι ούτε η ουδετερότητα είναι λύση, ούτε η απογοήτευση, η παθητικότητα, ο ατομικός δρόμος και η επιλογή της απλής καταγγελίας χωρίς συμμετοχή.

Τα μόνα που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι :

·      θα επιμένουμε να λειτουργούμε συλλογικά & αμεσοδημοκρατικά, ώστε οι προβληματισμοί και οι σκέψεις του καθένα να μπορούν να διαμορφώσουν μια κοινή και υπεύθυνη πορεία για το μέλλον

·      θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα για την αναγέννηση της συλλογικής διεκδίκησης και πάλης των εργαζόμενων.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 Μ. Ξιφαρά 6980925499, Χρ. Πανδή 6944425544, Δαμ. Τσίγκανος 6936548328,
 Άρ. Κούκουνος 6948788704, 2103388783, 2103349923 (διεπ. 18783, 19923, 74306, 83908)