Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Τράπεζας Αττκής


Οι άμεσα επικείμενες πλέον εξελίξεις με την επιχειρησιακή σύμβαση, που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να είναι ευνοϊκές για τους εργαζόμενους, δημιουργούν την ανάγκη στο προεδρείο του ΣΥΤΑ να αντισταθμίσει τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας μια κάποια «επιτυχία», ένα success story.
Ως τέτοιο παρουσιάστηκε από το προεδρείο  του ΣΥΤΑ η έναρξη συνεργασίας με ένα θεραπευτήριο/διαγνωστικό (ας είμαστε λίγο φειδωλοί με τη χρήση του όρου «νοσοκομείο») στην Κυψέλη σε αντικατάσταση αυτής με το Πραξιτέλειο με το άδοξο τέλος που όμως θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Η ανακοίνωση Νο 120/10-02-2017, που κατά βάση αποτελεί μια αντιγραφή κι επικόλληση από την ιστοσελίδα του θεραπευτηρίου, παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα μιας υπερσύγχρονης μονάδας με εξοπλισμό της πιο τελευταίας τεχνολογίας και με κορυφαίους επιστήμονες που ανυπομονούν να μας παράσχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, κάτι σαν το Greys Anatomy α λα ελληνικά.
Ωστόσο, μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο  μας φέρνει αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα αρκετά διαφορετική από τη διαφημιστική ανακοίνωση του ΣΥΤΑ, κάποιες όψεις της οποίας θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε:
1.     Η συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην απλήρωτη εργασία με καθυστερήσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και τους 14 μήνες. Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/ergasia-me-enanti-stin-idiotiki-ygeia-0
2.     Καθώς το παραπάνω άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών είναι από το 2015 και σε περίπτωση που αναρωτιέται κανείς αν από τότε έχει υπάρξει κάποια βελτίωση, μπορεί να δει ότι και το 2016 η επιχείρηση εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που αφήνουν συστηματικά απλήρωτους τους εργαζόμενους. Πηγή: http://www.pamehellas.gr/index.php/component/content/article/157-greek-categories/2012-10-02-11-32-37/2012-12-17-12-32-39/6136-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1
3.     Η επιχείρηση δεν είναι ιδιαίτερα ανεκτική σε όσους διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Καταγγελία του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών για απόλυση εργαζόμενης, μέλους του Δ.Σ. του σωματείου η οποία απολύθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση, επειδή διεκδικούσε καταβολή δεδουλευμένων 11 μηνών και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Πηγή: http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/20859/apolysi-syndikalistrias-kataggellei-somateio-prosopikoy-idiotikon
4.     Και για να μην κατηγορηθούμε για μια στενή «εργατίστικη» αντίληψη που παραβλέπει το ιατρικό/επιστημονικό σκέλος (αν και το κατά πόσο υπάρχει «ουδέτερη» επιστήμη χωρίς κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο είναι κάτι το συζητήσιμο) διαφωτιστικό είναι ένα παλιότερο περιστατικό στο οποίο η εν λόγω επιχείρηση σε συνεργασία με εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών καταγγέλλεται ότι διενήργησε εν κρυπτώ ομαδικές εξετάσεις για HIV στους συμμετέχοντες σε τηλεπαιχνίδι. Αξίζει δε τον κόπο να δει κανείς το ποιος ήταν ο χειρισμός των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αυτών.
Ο λόγος που παραθέτουμε τις πληροφορίες αυτές δεν είναι φυσικά ότι προκρίνουμε κάποια άλλη επιχείρηση του κλάδου για συνεργασία αλλά για να αντιληφθούμε καλύτερα τη συνολική εικόνα του τεράστιου ζητήματος της υγείας. Η εμπορευματοποίηση της υγείας σημαίνει για τους εργαζόμενους/ασφαλισμένους αφενός μετακύλιση του κόστους  περίθαλψης σε βάρος τους αλλά ταυτόχρονα και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ας είμαστε όμως πρακτικοί και ρεαλιστές. Το προεδρείο του ΣΥΤΑ κάνει μπίζνες και εκεί δε χωρούν συναισθηματισμοί για απλήρωτους εργαζόμενους, απολύσεις συνδικαλιστών, ιατρικά απόρρητα και ρατσιστικές συμπεριφορές. Οπότε δε μένει παρά να τους ευχηθούμε:
Καλές δουλειές!
Description: clip_image001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου