Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση της Αγ. Πρωτοβουλίας πρ. ΑΤΕ-Πειραιώς για το ασφαλιστικό και τον ΕΛΕΜ

Το νέο ασφαλιστικό σφαγείο και ο ΕΛΕΜ

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, κινείται στα πλαίσια του μνημονίου που έχει υπογραφεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ το καλοκαίρι και είναι σε πλήρη συμπόρευση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Είναι ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που χειροτερεύει δραματικά τους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης του συνόλου των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κατεδαφίζοντας τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε και μετατρέποντας την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση. Παράλληλα συνθλίβει αυτοαπασχολούμενους, μεσαία στρώματα, μικρομεσαίους αγρότες και τη νέα γενιά .
Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, σε συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, που αύξησαν τα όρια ηλικίας στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς.

Αν οι προτάσεις της κυβέρνησης γίνουν νόμος του κράτους, οι συνέπειες θα είναι

1)Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις
Το αναλογικό τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο λόγω του ότι ο συντάξιμος μισθός καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και οι συντελεστέςαναπλήρωσης μειώνονται δραστικά (46% από 70% σήμερα και 90% που ήταν παλιότερα), ώστςε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 από 15% έως 30%. Πρόκειται για τη «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων. Για τις κύριες συντάξεις, οι οποίες ήδη καταβάλλονται, αναφέρεται ότι θα επανυπολογιστούν με βάση τα όσα ισχύουν για τους «νέους» συνταξιούχους και ότι όταν προκύπτει μείωση, αυτή θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018 που λήγει το μνημόνιο, με συνέπεια τη μείωση των συντάξεων και των νυν συνταξιούχων. Ωστόσο, μειώσεις έχουν γίνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους/σες συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015, και λόγω αύξησης από 19-8-2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.
Η εγγυημένη, υποτίθεται, από το κράτος εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, δίνεται με τέτοιες προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων – κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% και όσοι/ες φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν την ηλικία των 67 ετών - θα παίρνουν πολύ λιγότερα από αυτό το ποσό.

2)Στις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται για όλους/ες η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που μετονομάζεται σε κανόνα βιωσιμότητας και προβλέπει συνεχείς μειώσεις τους, ενώ για τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές αναφέρεται ότι μετά την 31/7/2018 θα ισχύσουν και για αυτές οι μειώσεις. Οι επικουρικές έχουν μειωθεί κατά 6% λόγω θέσπισης αντίστοιχου ποσοστού κράτησης για την υγειονομική περίθαλψη.

3)Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μόνο για την επικουρική ασφάλιση κατά 1% για τους εργοδότες(είχαν όμως ήδη μειωθεί κατά 3,9%), και κατά 0,5% για τους εργαζομένους, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού μας

4)Για τις εφάπαξ παροχές καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ αυτές για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων θα φτάσουν στο 30%.

5)  Άμεση μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και πλήρης εξάλειψη του επιδόματος από 1/1/2020. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

6)Αυξάνονται δραστικά οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και, κυρίως, των αγροτώνπου τριπλασιάζονται από 7% σε 20%.

7)Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

8)Κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα. Η ενοποίηση έχει σκοπό μόνο την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Η δική μας αντίθεση, είναι από αυτή τη σκοπιά, κι όχι από σκοπιά αντίθεσης σε ενιαίο ταμείο για όλους τους μισθωτούς.
 Τέλος τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα παίρνονται κι άλλα, αν απαιτείται από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ

 Μέσα στο νέο ασφαλιστικό Αρμαγεδώνα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η δήμευση των αποθεματικών του ΕΛΕΜ.
Συγκεκριμένα στο Άρθρο 51 στην παράγραφο 5α αναφέρονται τα εξής: «Το σύνολο της περιουσίας του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΛΕΜ) του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ) περιέρχεται αυτοδίκαια στο ΕΤΕΑ, χωρίς καταβολή φόρου, τέλους ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου, ΟΤΑ ή άλλων προσώπων, το δε ΕΤΕΑ βαρύνεται με την καταβολή της σύνταξης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΕΛΕΜ και για το πέρας του προβλεπόμενου από το άρθρο 10 του κανονισμού ΕΛΕΜ χρόνου συνταξιοδότησης.»
Κι αυτό παρότι ο ίδιος ο σημερινός υπουργός είχε γνωματεύσει το 2011 ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραβιάσει κάθε κόκκινη γραμμή για να υλοποιήσει τη νέα μνημονιακή συμφωνία.
Η κίνηση αυτή δημεύει ένα κεφάλαιο που σχηματίστηκε από εισφορές εργαζομένων – οι οποίοι όμως παίρνουν σύνταξη από άλλον φορέα – για να το ρίξει στη «μαύρη τρύπα» των απαιτήσεων της τρόικας και της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Το κεφάλαιο αυτό πρέπει να επιστρέψει στους εργαζόμενους και να προστατευθεί από τη σχεδιαζόμενη δήμευση.
Η μόνη ασφαλής προστασία των αποθεματικών του ΕΛΕΜ είναι η απόσυρση του σφαγιαστικού σχεδίου νόμου.

Να αποσυρθεί το αντεργατικό – αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σώσει» το ασφαλιστικό! Αποσκοπεί στο να ενισχυθούν τα κέρδη της αστικής τάξης, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης. Είναι μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, για να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από τη δουλοποίηση των εργαζομένων.
Η δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης συνιστούν κήρυξη πολέμου απέναντι στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της χώρας. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για όλους παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει εν τη γενέσει του κάθε κοινό μέτωπο για την ανατροπή της πολιτικής της, με πλαστούς διαχωρισμούς.
Σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει να συνταχτούμε ως ΣΕΤΑΠ με το σύνολο των εργαζομένων που θα δώσουν τη μάχη για να μην περάσει αυτό το σχέδιο νόμου. Τέτοιες μεγάλες μάχες είτε κερδίζονται από όλους είτε χάνονται για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Οι όποιες προσπάθειες για επιμέρους εξαιρέσεις και συντεχνιακές διεκδικήσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης και είναι πλέον εντελώς αναποτελεσματικές, όπως μας έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν.
Θυμίζουμε την εξαίρεση της ΑΤΕ από τις περικοπές του ευρύτερου δημόσιου τομέα το 2010 στις απαρχές της εφαρμογής του μνημονίου. Η εξαίρεση αυτή είχε διάρκεια λίγους μήνες, όμως κράτησε το ΣΕΑΤΕ μακριά από τις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου.
Θυμίζουμε επίσης, την απόφαση του 2012 να μετατρέψουμε την απεργία ενάντια στην εκχώρηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς σε απεργία για τη διαπραγμάτευση των όρων ένταξής μας στην Πειραιώς. Να μετατρέψουμε δηλαδή έναν πολιτικό αγώνα που αφορούσε το σύνολο των εργαζομένων και μπορούσε να διεκδικήσει τη συμπαράσταση τους σε έναν στενό συντεχνιακό αγώνα. Η απόφαση εκείνη που προτάθηκε ομόφωνα από το τότε Δ.Σ. (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, Συσπείρωση, ΕΣΑΚ) και επικράτησε στη συνέλευση απέναντι στη δική μας πρόταση, οδήγησε στη συντριπτική ήττα εκείνης της κινητοποίησης και στις ατομικές συμβάσεις.

Όλοι σε θέση μάχης.
Να ξεπεράσουμε τα όρια που βάζει ο γραφειοκρατικός, ο υποταγμένος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της «διαπραγμάτευσης» - κοροϊδίας. Καλούμε τώρα όλες τις μαχόμενες δυνάμεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης, σε μια πραγματική και όχι εικονική μάχη για να μπλοκάρουμε το νέο αντιασφαλιστικό νόμοΟ νόμος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μείνει στα χαρτιά.  Να μην τολμήσουν να τον φέρουν στη Βουλή. Να διαμορφωθεί καυτό έδαφος οργής παντού με μαζικά συλλαλητήρια, καταλήψεις, δυναμικές ενέργειες ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου, με κλιμάκωση, που να μην επιτρέψει να καταπατηθεί για μια ακόμη φορά η λαϊκή θέληση.
Να πάρουμε απόφαση για τη στάση μας συνολικά απέναντι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη συνέλευση στις 23/01.
Να προχωρήσουμε άμεσα σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία των τραπεζών και απεύθυνση στην ΟΤΟΕ.
Να συμβάλλουμε σε κοινό πανεργατικό μέτωπο, συντονισμός εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Διεκδικούμε :
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια  και οι ρυθμίσεις των μνημονίων. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος, τα δις που αρπάχτηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ΔΝΤ.
 - Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους.
-Πλήρης ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη για κάθε εργαζόμενο ή άνεργο.
-Ανατροπή όλων των περικοπών από το 2009 και μετά. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη ίση με το βασικό μισθό.
-Πλήρης σύνταξη στα 60 για τους άνδρες (55 για τις γυναίκες) ή στα 30 χρόνια εργασίας. Σύνταξη στα 55 (50 για τις γυναίκες) για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
-Επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία των αποθεματικών που υπεξαίρεσαν κράτος και εργοδότες.
-Παύση πληρωμών – μονομερής διαγραφή του χρέους εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Έξοδος από Ε.Ε. και ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου