Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της Αυτ. Συνδ. Πρωτοβουλίας Alpha Bank για το σκάνδαλο του ΤΑΠΙΛΤΑΤ



ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ

       Την περασμένη βδομάδα η ηγεσία του Συλλόγου Alpha Βank έδωσε ένα ακόμα νόημα στο ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Με τη υπόθεση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και τις «προσφορές» για συνδρομές σε προϊόντα άλλων εμπορικών εταιριών δείχνει ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες. 

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

        Από τα μέσα Οκτωβρίου η ηγεσία του Συλλόγου είχε δήθεν αναλάβει την σωτηρία των χρημάτων του επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ (ΤΑΠΙΛΤΑΤ), και απέστειλε αιτήσεις για να πιστωθούν σε ατομικούς λογαριασμούς οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές. Από την μεριά μας είχαμε εγκαίρως επισημάνει τους κινδύνους, τα προβλήματα και τους πραγματικούς σκοπούς της πρωτοβουλίας αυτής. Ξαφνικά την περασμένη βδομάδα ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ 55 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΠΙΛΤΑΤ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ !! με απόφαση των εργοδοτικών συνδικαλιστών της Alpha bank και Eurobank.
        Το ότι η κυβέρνηση εζήτησε από όλες τις τράπεζες να στηρίξουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής είναι γνωστό. Η πληροφορία οτι η Alpha Bank και η Eurobank δεν ήθελαν να ρισκάρουν τα δικά τους Αποθεματικά, αλλά ζήτησαν από τους ελεγχόμενους εργοδοτικούς συνδικαλιστές να «τζογάρουν» τους καταθετικούς λογαριασμούς του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, δεν μπορεί να αποδειχθεί και αφήνεται στην κρίση των συναδέλφων. Όμως είναι αναμφισβήτητη η ασυνέπεια έργων και λόγων καθώς και οι σοβαρότατες ευθύνες της ηγεσίας του Συλλόγου.
Γιατί η ηγεσία του Συλλόγου συμφώνησε στην τοποθέτηση χρημάτων των ασφαλισμένων σε μετοχές και μάλιστα μιας προβληματικής Τράπεζας; Ποιες άλλες επιλογές εξέτασαν ή νομίζουν ότι καλύπτονται πίσω από ένα χαρτί του Υπουργείου για την βιωσιμότητα της Αττικής; Να υποθέσουμε ότι ο Γκιάτης και ο Χαρίτος (Eurobank) θεωρούν την τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ ασφαλέστερη και αποδοτικότερη από όλες τις υπόλοιπες τράπεζες…; Να θυμηθούμε το σάλο που ξεσήκωσαν και τις μηνύσεις που υπέβαλαν πριν από 7 χρόνια για την επισφαλή τοποθέτηση Αποθεματικών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στην τράπεζα ΑΣΠΙΣ; Αλήθεια τώρα δεν έχουμε ανάλογους κινδύνους η τελικά όλα γίνονται ανάλογα με τα συμφέροντα της Διοίκησης της Τράπεζας; Τα ίδια θα κάνουν με το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗΣ της ΑΧΑ για τους νέους συναδέλφους;
       
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

        Εκτός απο τον «μποναμά» του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, η ηγεσία του Συλλόγου είχε Χριστουγεννιάτικα «δώρα»  για όλους τους συναδέλφους. Μαζική αποστολή φακέλων μέσω τραπέζης, με προσφορές συνεργασίας με εταιρίες Ηλεκτρισμού (ELPEDISON), εταιρίες ασφάλισης αυτοκινήτου (Interamerican) και ασφαλιστήρια Υγείας (Generalli)!
Δεν θέλουμε να εισέλθουμε σε αναλυτική εξέταση το πόσο συμφέρουν οι προσφορές που απέστειλε ο Σύλλογος, ούτε πως κατέληξαν σε αυτές και όχι σε άλλες εταιρίες. Εξάλλου από ότι γνωρίζουμε ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για να εξηγήσουν τα κριτήρια επιλογής. Πάντως δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι σημαντικό ο συνάδελφος σε σχέση με ατομικές προσφορές σε ανάλογα προγράμματα. Ελπίζουμε πάντως ότι αυτή η κίνηση δεν υποκρύπτει την αμφισβήτηση των παροχών του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Υγείας  που έχουν οι εργαζόμενοι. Από κει και πέρα ας κρίνει κάθε συνάδελφος αν κερδίζει κάτι σημαντικό, η απλώς είναι πολιτική δημοσίων σχέσεων της ηγεσίας του Συλλόγου με μεγαλομετόχους της Elpedison και της Interamerican, που έχουν επιρροή στα ΜΜΕ.         

Με αφορμή τα 2 παραπάνω γεγονότα αποδεικνύεται για ακόμα φορά ο ρόλος της ηγεσίας του Σωματείου. Σε μια εποχή που καταστρατηγούνται Εργατικά και Ασφαλιστικά δικαιώματα, η προτεραιότητα του Συλλόγου είναι να εξυπηρετεί την Διοίκηση της Τραπέζης. Αντί για ηγεσία Σωματείου Εργαζομένων, βλέπει τον εαυτό της σαν διαμεσολαβητή ενός αθροίσματος «πελατών» με την Διοίκηση της Τράπεζας και τώρα τελευταία και με εμπορικές εταιρίες. Τέλος επειδή είχαμε ανάλογα κρούσματα στο παρελθόν (δανείσθηκαν στο όνομα του Συλλόγου εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν μετοχές της Alpha Bank που σήμερα έγιναν καπνός και ακόμα πληρώνουμε από τις συνδρομές μας), τους δηλώνουμε ότι τις Δημόσιες σχέσεις να τις κάνουν με τα δικά τους λεφτά, όχι τα δικά μας…

         ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK
 Δεκέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου