Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Alpha Bank



 ΑΔΙΚΕΣ κ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Στην μισθοδοσία του Νοεμβρίου η Τράπεζα κατάβαλε επιλεκτικά χρηματικό ποσό, που όπως μας πληροφόρησε η ηγεσία του Συλλόγου αφορά «έκτακτη αποζημίωση», λόγω των συνθηκών εργασίας μας τους τελευταίους 5 μήνες. Η συγκεκριμένη ενέργεια της Διοίκησης είναι άδικη γιατί απέκλεισε εκατοντάδες συναδέλφους που υπερέβαλλαν και συστηματικά εργάσθηκαν υπερωριακά. Δεν έχουμε αυταπάτες ώστε να περιμένουμε ενημέρωση από την Διοίκηση (και την ηγεσία του Σωματείου) ποια ήταν τα κριτήρια που δόθηκαν οι συγκεκριμένες παροχές. Με αφορμή τη παραπάνω ενέργεια η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στην ALPHA BANK επισημαίνει τα κάτωθι:

Ø  Οι απλήρωτες υπερωρίες που αναλογούν στην πλειοψηφία των εργαζομένων είναι πολλαπλάσιες του μισού μισθού (η και λιγότερου) που καταβλήθηκε σαν αποζημίωση.
Ø  Η παραβίαση του ωραρίου ήταν καθεστώς στα περισσότερα καταστήματα και Διευθύνσεις, πολύ πριν την εφαρμογή των capital controls. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει αφενός μεν ότι δεν περισσεύουν εργαζόμενοι, αφετέρου δε ότι η τράπεζα παραβιάζει συστηματικά τις στοιχειώδεις διατάξεις που έχουν απομείνει στην εργατική νομοθεσία.
Ø  Την κύρια ευθύνη για τις αδικίες που παρατηρήθηκαν οφείλονται στην Διεύθυνση Προσωπικού και στις επιμέρους εποπτεύουσες Διευθύνσεις, όμως ερωτήθηκαν και οι άμεσοι Διευθυντές (Καταστημάτων και Διευθύνσεων)
Ø  Ανάλογες χρηματικές αποζημιώσεις δόθηκαν από όλες τις τράπεζες, και ο κύριος λόγος ήταν να εμπεδώσουν την απουσία ωραρίου εργασίας και να δικαιολογηθούν έναντι της Επιθεώρησης Εργασίας αφού δεν έχει καταχωρηθεί ούτε μια υπερωρία τα τελευταία 5 χρόνια.    

Υποστηρικτικά στους σχεδιασμούς και στις μεθοδεύσεις της Διοίκησης
έρχεται να λειτουργήσει η ηγεσία του Σωματείου.
Στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου επί του θέματος (13-11-2015) αναγκάζεται να αναφέρει ότι υπήρξαν αδικίες, όμως για μια φορά ακόμη επικροτεί την πολιτική της τράπεζας. Σε ολόκληρη της ανακοίνωση δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά σε υπερωρίες και ωράριο. Μάλιστα ενισχύοντας την αντίληψη της Τράπεζας δεν αναφέρεται σε πληρωμή μέρους των υπερωριών, αλλά σε «έκτακτη αποζημίωση» και για «ασφυκτικό φορολογικό πλαίσιο για παροχή bonus” (!) το οποίο θα διορθώσει το 2016. Δηλαδή αποδέχεται την μη πληρωμή υπερωριών και την εντατικοποίηση, και «στρώνει το έδαφος» για μειώσεις μισθών για τους πολλούς και παροχή εκτάκτων αμοιβών και bonus για τους λίγους.    
Επισημαίνουμε επίσης ότι η αναφορά σε «έκτακτες παροχές» και “Bonus” είναι άστοχη γιατί ενδέχεται να δημιουργηθεί θέμα τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στο πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος. Τέλος δεν μπορούμε να μην θίξουμε την υποκρισία όταν αναφέρονται «στους εργαζόμενους που δεν λιγοψύχησαν στον μεταφερόμενο πανικό», όταν με το ξεκίνημα της έκτακτης κατάστασης στις αρχές Ιουλίου η ηγεσία του Συλλόγου ζητούσε στην ΟΤΟΕ την κήρυξη απεργίας, και καλλιεργούσε κλίμα πανικού για να επηρεασθεί το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος.


          ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

Νοέμβριος  2015

Υποσημείωση: Υποθέτουμε ότι η πρόσφατη κάθοδος του ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ALPHA BANK, με τα ψηφοδέλτια της παράταξης της Ν.Δ στην ΟΤΟΕ, είναι μια ακόμη απόδειξη της ανεξαρτησίας από τα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου