Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τις απλήρωτες υπερωρίες στην ΕΤΕ



Να καταβληθούν τώρα οι απλήρωτες υπερωρίες στην Εθνική Τράπεζα! 

  Τέσσερις μήνες μετά την επιβολή των capital controls και η Διοίκηση της ΕΤΕ δεν έχει ακόμη καταβάλει χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες στους εργαζόμενους σε δεκάδες καταστήματα πανελλαδικά! Από την 27η Ιουνίου, εκατοντάδες συνάδελφοι κλήθηκαν Σάββατο και Κυριακή να ανεφοδιάσουν τα ΑΤΜ. Την Τετάρτη 1η Ιουλίου, η Διοίκηση άνοιξε επιλεκτικά λίγα καταστήματα που για 20 ημέρες υποδέχτηκαν τριπλάσιο κόσμο απ' ότι συνήθως σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης και πίεσης, ενώ η παραβίαση του ωραρίου ήταν καθημερινή και πολλοί εργάστηκαν Σαβ/κα.

    Το αλαλούμ με τους συναδέλφους στα ανοιχτά καταστήματα να είναι στα πρόθυρα υπερκόπωσης, ενώ υπήρχαν συνάδελφοι από τα κλειστά καταστήματα στη διάθεση προσωπικού, δικαιολογήθηκε από τη Διοίκηση λόγω της έκτακτης κατάστασης που πρώτη φορά συνέβη στην Ελλάδα. Παρά τις εκκλήσεις μας να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και να γίνει εναλλαγή στους συναδέλφους που εξυπηρετούσαν το κοινό, η Διοίκηση δεν άλλαξε στο παραμικρό τις εντολές-οδηγίες της προς το δίκτυο και δεσμεύτηκε σε συναντήσεις με το ΣΥΕΤΕ ότι θα καταβληθούν όλες οι υπερωρίες! Γι αυτό άλλωστε και ο ΣΥΕΤΕ κυκλοφόρησε δύο ανακοινώσεις σχετικά τον Ιούλιο, κλιμάκια επισκέφτηκαν κάποια καταστήματα μετά τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων, και οι συνάδελφοι κλήθηκαν να καταγράψουν τις υπερωρίες ώστε να τις πληρωθούν όλες.

    Σήμερα, 100 μέρες μετά, η Διοίκηση πλήρωσε αυθαίρετα ελάχιστες ώρες σε κάθε κατάστημα, για να μοιραστούν κατά το δοκούν στους συναδέλφους (πχ σε πολλά καταστήματα μοίρασαν μόλις 30 ώρες, ενώ όλοι ξέρουν ότι αυτό αντιστοιχεί σε 1-2 μέρες). Πολλοί δε συνάδελφοι σε αρκετά καταστήματα δεν κατέγραψαν τις υπερωρίες, επειδή εύλογα πίστεψαν τις δεσμεύσεις του Βοηθού Γενικού Δικτύου προς το ΣΥΕΤΕ, αλλά και την ευχαριστήρια επιστολή της κ. Τζάκου προς το προσωπικό των καταστημάτων στα μέσα Ιουλίου, ότι αυτή τη φορά θα καταβάλλονταν οι υπερωρίες. 

    Η Διοίκηση, για άλλη μια φορά, παραβιάζει κατάφωρα την εργατική νομοθεσία με τη μη καταβολή των καταγεγραμμένων υπερωριών. Γιατί δεν άνοιγε όλα τα καταστήματα ώστε να μην επιφορτιστούν με το σύνολο της δουλειάς οι μισοί εργαζόμενοι και να μην εργάζονται ως αργά το απόγευμα; Γιατί δεν ανακοίνωνε στις 10 Ιουλίου ότι δεν υπάρχουν λεφτά για υπερωρίες και δεν εξέδωσε οδηγία να τηρείται το ωράριο; Μήπως η εργατική νομοθεσία προβλέπει την καταβολή με δόσεις; Είναι ντροπή και πρόκληση να απαντούν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για υπερωρίες, τη στιγμή που δαπανώνται 450.000 ευρώ για το άνοιγμα του μόλις 17 τ.μ. i-bank store στη Λάρισα, που προσλαμβάνονται καθημερινά από το παράθυρο σύμβουλοι από τη Eurobank με υπέρογκους μισθούς, και που δίνονται εκατομμύρια σε εταιρείες για «έργα» κ.λπ.

    Απαιτούμε από τη Διοίκηση να σταματήσει να παρανομεί και να καταβάλει άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στους συναδέλφους των καταστημάτων, αλλά και των διευθύνσεων (εισαγωγές, πληροφορική κλ.π.) που επιβαρύνθηκαν. Επιτέλους να υπάρξει ενιαίο σύστημα καταγραφής του ωραρίου όλων των εργαζόμενων. Προειδοποιούμε ότι αν δεν καταβληθούν όλες οι ώρες στους συναδέλφους, θα προσφύγουμε σε κάθε συνδικαλιστικό και νόμιμο μέσο για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων, οπότε θα υπάρξουν τόκοι και πρόστιμα. Ήδη αυτές τις ημέρες αρχίζει η πίεση λόγω πληρωμής ΕΝΦΙΑ, οπότε να μην σκεφτούν πάλι παρατάσεις ωραρίου! Καλούμε τους συναδέλφους να τηρούν το ωράριο, αλλιώς να καταγράφουν όλες τις υπερωρίες στο ειδικό έντυπο, και να μας καταγγείλουν τυχόν αρνήσεις από διευθυντές να εφαρμόσουν τα εγκυκλίως προβλεπόμενα. Να επικοινωνήσουν μαζί μας σε περίπτωση που δεν έχουν καταβληθεί οι υπερωρίες του Ιουλίου, ή και άλλων μηνών. Να μην τολμήσουν στελέχη της Διοίκησης να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους! Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε συνάδελφο και θα παρέμβουμε σε κάθε αδικία.

Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, δεν χαρίζουμε τίποτα!
26-10-2015
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6974861242, 6948788704, 2103388783, 18783, 19923, 74306, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου