Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για την αντιδημοκρατική πρακτική των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ



Επικίνδυνη για το συνδικαλιστικό κίνημα
 η αντιδημοκρατική κατρακύλα των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ!
           
Σαν τσιφλίκι τους αντιμετωπίζουν τα σωματεία οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, φέρνοντας στο νου μας πρακτικές που ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν καταδικάσει για πάνω από 40 χρόνια! Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 28/5, ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ, έχοντας την πλειοψηφία, αποφάσισαν και διέταξαν να μοιράσουν τις αποσπάσεις του Συλλόγου όχι αναλογικά με βάση το ποσοστό των εκλογών που πήρε κάθε παράταξη πριν 5 μήνες, αλλά με πλήρη αυθαιρεσία!
          Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών του Δεκεμβρίου, οι αποσπάσεις (συνδικαλιστικές απαλλαγές) που χορηγεί η Τράπεζα στο ΣΥΕΤΕ (19) πρέπει να μοιραστούν αναλογικά ως εξής: ΔΗΣΥΕ 8 (41% - 10 έδρες), ΔΑΚΕ 5 (25% - 6 έδρες), ΔΑΣ 4 (19% - 5 έδρες), ΕΝΙΑΙΑ 1 (6,5% - 2 έδρες), Πρόταση Προοπτικής 1 (5,8% - 2 έδρες). Αυτή ήταν η πρόταση που υποστήριξαν και κατέθεσαν ΔΑΣ, Ενιαία και Πρόταση Προοπτικής.
Ωστόσο, με περίσσιο θράσος, όλοι οι συνδικαλιστές των ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ ψήφισαν να διατηρηθεί η προηγούμενη κατανομή: ΔΗΣΥΕ 10, ΔΑΚΕ 5, ΔΑΣ 2, Ενιαία 2 και Πρόταση Προοπτικής καμία! Αρνήθηκαν εντελώς τη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου, την υποχρέωση να σεβαστούμε όλοι το εκλογικό αποτέλεσμα. Λες και επειδή έχουν πλειοψηφία (16 έδρες στις 25), τους ανήκει ο ΣΥΕΤΕ!
          Η ΔΑΚΕ εξέφρασε την άποψη, εκτός πρακτικών για να μην εκτεθούν προφανώς, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ανακατανομής των αποσπάσεων και να «χειριστούμε το θέμα διακριτικά». Η δε ΔΗΣΥΕ, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και σεβασμού της βούλησης των συναδέλφων, που έδωσαν στην Πρόταση Προοπτικής αύξηση ποσοστού και εδρών, υποστήριξαν δια του Προέδρου Αρβανίτη ότι δεν μας δίνουν την απόσπαση που μας αναλογεί, επειδή -άκουσον άκουσον- ενεργούμε εχθρικά προς τα συμφέροντα του Συλλόγου, ταυτίζοντας την πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ με τον ΣΥΕΤΕ και στοχοποιώντας όποιον διαφωνεί με τη λογική και τις πρακτικές τους σαν «εχθρό του συνδικαλιστικού κινήματος». Οι συνάδελφοι της ΔΗΣΥΕ, κατέχοντας τα πρωτεία στο συνδικαλισμό του ρουσφετιού, της συνδιαλλαγής, των προνομίων, των υπουργών, μας απέκλεισαν από την εκπροσώπηση που δικαιούμαστε για να βολέψουν τους δικούς τους - ακόμη και μη εκλεγμένους στο ΔΣ.
Μας αρνήθηκαν ακόμη και την παρουσία στη συνάντηση με τον Δ/νοντα Σύμβουλο της ΕΤΕ, το απόγευμα της 28ης Μάη. Γιατί τους ενοχλούμε με τη δράση μας, την πάλη για κινητοποίηση των εργαζόμενων, την αταλάντευτη και δυναμική μας στάση υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει η αποτελεσματική δράση του Συλλόγου, η αξιοποίηση των συνδικαλιστικών διευκολύνσεων, η παρουσία στους χώρους δουλειάς, η δυναμική παρέμβαση που έμπρακτα υποστηρίζει η Πρόταση Προοπτικής. Τους ενοχλούν οι ριζοσπαστικές φωνές. Τους νοιάζουν μόνο οι καρεκλίτσες τους και τα προνόμιά τους! Μόνο έτσι κρατούν και συσπειρώνουν τους συνδικαλιστές τους… Μια χαρά τα βρίσκουν τα συνεταιράκια ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, εις βάρος του Συλλόγου!
Έτσι έκαναν και με τις γραμματείες του ΣΥΕΤΕ, με τα οικονομικά του Συλλόγου, σπαταλώντας την εισφορά των εργαζόμενων που είναι ιερή. Όλα για την πάρτη τους! Τα βρίσκουν με κυβερνήσεις και Διοικήσεις, για να αναπαράγονται σαν επαγγελματίες συνδικαλιστές!  Αυτοί που επικαλούνται τους θεσμούς, παραβιάζουν κάθε θεσμική και δημοκρατική λειτουργία! Αυτός είναι ο εργοδοτικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Επιβεβαιωθήκαμε όταν το καλοκαίρι του 2014 υποστηρίζαμε ότι δεν είναι θέμα προσώπων (τι Γιαννακόπουλος τι Αρβανίτης, τι Κατσίκας τι Παπαγιάννης κλπ.), αλλά παρατάξεων και πολιτικής γραμμής. Οι ευθύνες τους για την κατάντια και αναξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι εγκληματικές.  Να τους χαίρονται οι παρατάξεις τους στην ΟΤΟΕ και στη ΓΣΕΕ για την πραξικοπηματική τους πρακτική!
Συνάδελφοι, είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι έτσι θα μας αναγκάσουν να συμβιβαστούμε.  Αντίθετα, μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο η αντιδημοκρατική τους  στάση. Όχι μόνο δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να σιωπήσουμε και να ανεχτούμε τις εκφυλιστικές τους πρακτικές, αλλά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να καλούμε τους εργαζόμενους σε έναν άλλο δρόμο, αυτόν της εργατικής χειραφέτησης.
Δηλώνουμε περήφανοι που οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αναγνωρίζουν ότι εκφράζουμε μια διαφορετική πρόταση για το εργατικό κίνημα: υποστηρίζουμε έναν συνδικαλισμό βάσης, δράσης, ασυμβίβαστο και συγκρουσιακό, με τις αξίες του εθελοντισμού, της ταξικής αλληλεγγύης,  της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας. Υποστηρίζουμε ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από κόμματα, κράτος, εργοδοσία και να δεσμεύεται από τα εργατικά συμφέροντα και μόνο. Φοβούνται το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι ασπάζονται την αντίληψη αυτή.
Καλούμε τη ΔΑΣ και την Ενιαία να μη νομιμοποιούν αυτές τις πρακτικές με την παραμονή τους σε αυτό το Προεδρείο. Η μη καταγγελία της αντιδημοκρατικής κατρακύλας των δύο εργοδοτικών παρατάξεων, από την προηγούμενη τριετία ως και σήμερα, οδήγησε στην αποθράσυνσή τους. Η σιωπή στα εκφυλιστικά φαινόμενα έξω από λογική αρχών και κριτηρίων, επειδή σήμερα δεν θίγεται το «μαγαζάκι μου» και η παράταξή μου, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο να έρθει αύριο η σειρά μου (πχ. η ΔΗΣΥΕ πήρε εις βάρος της ΔΑΣ 2 αποσπάσεις). Η κίνησή μας εκφράζει απόψεις και ιδέες στη βάση αρχών και κριτηρίων, και δεν τα απεμπολούμε γιατί «έτσι μας βολεύει» ή κατά περίπτωση. Με αυτήν την έννοια, λυπούμαστε που η Ενιαία (ΠΑΜΕ) παραμένει εντός των καθορισμένων πλαισίων και αποδέχτηκε την απαράδεκτη προνομιακή της μεταχείριση από τις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ (δηλαδή διατήρησε δύο αποσπάσεις και η Πρόταση Προοπτικής δεν έλαβε καμία, ενώ δικαιούμαστε από μία αφού έχουμε ίδιο σχεδόν ποσοστό και έδρες..). 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
Η δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου μας αφορά όλους. Με αποκλεισμούς και φασιστικές πρακτικές, χαίρεται η εργοδοσία και χάνουν οι εργαζόμενοι. Μόνο οι συνάδελφοι μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την άθλια κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με την αλλαγή στάσης, την κινητοποίηση και ενεργητική συμμετοχή, έξω από τη λογική της ανάθεσης, του βολέματος και της υποταγής. Καλούμε τους συναδέλφους να καταδικάσουν τις πρακτικές αυτές με κάθε τρόπο. Η υπόθεση των εργατικών δικαιωμάτων μας δεν παίρνει άλλη αναβολή και απαιτεί αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα σε ριζοσπαστική και αγωνιστική κατεύθυνση.
 3-6-2015
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου