Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Alpha



   ALPHA BANK, Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ «ΗΜΕΤΕΡΩΝ»

Μετά τις τελευταίες προαγωγές όπου μαζί με άξιους συναδέλφους προήχθησαν και διάφοροι με βασικό προσόν ότι ήταν «ημέτεροι» , άλλα 2 φαινόμενα ήλθαν για να ενισχύσουν την αναξιοκρατία και τις προνομιακές σχέσεις που βασιλεύουν στην τράπεζα.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ - ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
             Η πρόσφατη συμφωνία Τράπεζας – Συλλόγου που προβλέπει την απονομή του βαθμού του Εντεταλμένου Διευθυντή σε όσους κατέχουν θέση Δ/ντή Διεύθυνσης της τράπεζας ή εταιρίας του Ομίλου, αποτελεί φωτογραφική διάταξη για να προωθηθούν και βαθμολογικά όσοι κατέλαβαν θέσεις με λίγα χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα, παρακάμπτοντας όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που δούλευαν επί δεκαετίες, και περιλαμβάνει από τον υιό του  Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι τους ευνοούμενους της Διοίκησης (π.χ. Επιχειρηματικά κέντρα, Διευθύνσεις με 4-5 άτομα, κλπ.)
            Στη ίδια συμφωνία περιλαμβάνεται η μετάταξη στον Λογιστικό κλάδο όλων όσων ανήκουν στον Ταμειακό κλάδο ή προσλήφθηκαν σαν Εισπράκτορες. Την στιγμή που υπήρχε ήδη διαδικασία με συγκεκριμένα κριτήρια για τις μετατάξεις, η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ρουσφετολογική διάταξη για παράκαμψη των τυπικών κριτηρίων που προβλέπονται για την εν λόγω διαδικασία (π.χ απολυτήριο σχολείου, κλπ) και να μετατεθούν μαζικά σε θέσεις ευθύνης άτομα τα οποία δεν έχουν τα προσόντα. Μάλιστα το προκλητικό της όλης ενέργειας επιβεβαιώνεται από άτυπες επαφές του Συλλόγου με ενδιαφερομένους ότι θα «προωθηθούν» σε θέσεις ευθύνης στην τράπεζα.
Τέλος δημιουργείται θέμα στην λειτουργία της τράπεζας καθόσον νέοι συνάδελφοι με πτυχία και προϋπηρεσία μένουν στάσιμοι σαν Ταμίες, η τράπεζα έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης στα Ταμεία (γι αυτό εξάλλου έκανε και προσλήψεις Tellers) και την ίδια ώρα ετοιμάζεται να μεταθέσει μαζικά από τα Ταμεία «ημέτερους».
ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η τράπεζα προχώρησε το τελευταίο 2μηνο σε νέες προσλήψεις Tellers για να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω της εθελούσιας. Όμως αντί για την προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού ακολουθείται η γνωστή πρακτική των εξυπηρετήσεων και της αδιαφάνειας. Ορίζεται σαν καταρχήν αξιολογητής μια εταιρεία (ADECO) η οποία ήδη συνεργάζεται με την τράπεζα στην ενοικίαση προσωπικού, και μετά προωθούνται με συνεντεύξεις διάφοροι οι οποίοι έχουν «άκρες». Έτσι προσλαμβάνονται τέκνα ορισμένων Διευθυντών, ρουσφέτια της Ρηγίλης ή άλλων πολιτικοικονομικών παραγόντων, κλπ.  Φυσικά όσοι προσλήφθηκαν δεν σημαίνει ότι ανήκουν οπωσδήποτε στις παραπάνω κατηγορίες. Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ θέτει τα εξής ερωτήματα:
Ø  Α) Με ποια κριτήρια έγιναν οι νέες προσλήψεις και ποια «βάση δεδομένων» χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η αρχική επιλογή;
Ø  Β) Πόσα παιδιά νυν η πρώην διευθυντών επιλέχθηκαν; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τέκνα ορισμένων συναδέλφων και κάποιων άλλων συναδέλφων όχι; Υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά;

Θεωρούμε απαράδεκτο στους σημερινούς καιρούς, να ακολουθούνται ρουσφετολογικές και αδιαφανείς διαδικασίες. Εξάλλου όπως έχει αποδεχθεί από το παρελθόν η πολιτική των «ημετέρων» έχει κοστίσει στην τράπεζα γιατί τα περισσότερα περιστατικά απάτης στην τράπεζα πραγματοποιήθηκαν είτε από συγγενείς στελεχών της τράπεζας είτε από υποψήφιους ή υποστηρικτές του φιλοεργοδοτικού ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
            Προσλήψεις νέων συναδέλφων για τα καταστήματα έπρεπε να γίνουν με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό,  για τρεις κατηγορίες. Η πλειοψηφία των θέσεων ανοικτή στα παιδιά όλου του λαού, και 2 υποκατηγορίες για τα παιδιά συναδέλφων και όσων εκτελούν τραπεζικές εργασίες με τον απαράδεκτο θεσμό των  επινοικιαζόμενων.

Καταγγέλλουμε δημόσια την αναξιοκρατία και τις αδιαφανείς διαδικασίες στην τράπεζα, καθώς και την ρουσφετολογική συμφωνία η οποία κάνει κουρελόχαρτο τον Οργανισμό Προσωπικού που τροποποιήθηκε πριν ένα χρόνο, και τον προσαρμόζει για να ικανοποιηθούν φωτογραφικά 100-120 άτομα, και καλούμε την επίτροπο του Δημοσίου (κα Φραγκάκη) που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των μετοχών της τράπεζας, να αναλάβει τις ευθύνες της.

          ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK
Μάιος  2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου