Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ενημέρωση από την ΑΓωνιστική Πρωτοβουλία εργαζομένων πρ. ΑΤΕ

Διοικητικό & Γενικό Συμβούλιο. Ενημέρωση για οδοιπορικά, περικοπές δαπανών. Η άποψή μας

Στο ΔΣ της 08/07/2014 κατατέθηκε πρόταση εξορθολογισμού της οικονομικής λειτουργίας του συλλόγου εξαιτίας της μείωσης των εσόδων του. Μέχρι τότε, με απόφαση προηγούμενου Δ.Σ. (από το 2004) καταβάλλονταν 30 € ημερησίως για έξοδα διατροφής στους γενικούς και διοικητικούς συμβούλους με έδρα εκτός Αθηνών. Δεν υπήρχε πλαφόν στα έξοδα, με αποτέλεσμα για τους αποσπασμένους συναδέλφους από την επαρχία να απαιτούνται μέχρι και 20 χιλιάδες ευρώ ετησίως για την κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων. Στην πρόταση που κατατέθηκε περιλαμβάνονταν:

  • Κατάργηση εξόδων διατροφής των μετακινούμενων διοικητικών και γενικών συμβούλων

  • Μείωση της κάλυψης του ξενοδοχείου στο ποσό των 55 €

  • Καταβολή των εξόδων μετακίνησης με προσκόμιση εισιτηρίου.

  • Αποζημίωση για χρήση αεροπλάνου μέχρι 120 € με επιστροφή, χιλιομετρική αποζημίωση 0,25 €/χλμ. και ταξί μέχρι 12 € από και προς τους χώρους αποβίβασης –επιβίβασης

  • Πλαφόν στα έξοδα των αποσπασμένων διοικητικών συμβούλων από την επαρχία 800 € το μήνα με προσκόμιση αποδείξεων, και καταβολή αυτού του ποσού μόνο για μια θητεία

  • Κάλυψη εξόδων συμμετοχής στις περιφερειακές συνελεύσεις μόνο του προέδρου της γραμματέως και ενός συμβούλου από κάθε παράταξη

  • Αναζήτηση νέας οικονομικότερης προσφοράς για σταθερά τηλέφωνα και κάλυψη 60 € το μήνα για κινητό σε κάθε αποσπασμένο μέλος του ΔΣ (εκτός από πρόεδρο που θα είναι απεριόριστο) με πέρασμα των λογαριασμών στο όνομα κάθε συναδέλφου

  • Οικονομική ενίσχυση των παρατάξεων 1000€ το χρόνο

  • Προσπάθεια ενοικίασης του ακινήτου στην πλατεία Κοτζιά

  • Διαπραγμάτευση για μείωση αμοιβών δικηγόρων

Σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για το συνδικαλισμό, τους συνδικαλιστές την οργάνωση και λειτουργία του συλλόγου. Πιστεύουμε ότι ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και όχι κάποιων επαγγελματιών μονίμως αποσπασμένων και αμειβόμενων για τις «υπηρεσίες» τους. Αντιπαλεύουμε το μοντέλο του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού της «υπεύθυνης εκπροσώπησης» και της ανάθεσης. Γι΄ αυτό το λόγο κυρίαρχο κύτταρο αποφάσεων  θεωρούμε τις συνελεύσεις στη βάση και επικουρικό το κάθε ΔΣ και τον κάθε εκλεγμένο. Γι΄ αυτό και υποστηρίζουμε οι αποσπασμένοι να εναλλάσσονται και να  εξυπηρετούν την ενημέρωση των εργαζομένων με περιοδείες στα καταστήματα και οργάνωση των διαδικασιών βάσης. Γι΄ αυτό και σε κάθε ευκαιρία θέταμε το θέμα και των οικονομικών από αυτή τη σκοπιά ακόμα και σε περιόδους που δεν υπήρχε πρόβλημα εσόδων – εξόδων.

Με αυτή τη λογική είδαμε θετικά την παραπάνω πρόταση και ιδιαίτερα το σημείο της μη καταβολής του πλαφόν των 800 € στον ίδιο αποσπασμένο για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Η λυσσαλέα αντίδραση της ΔΗ.ΣΥ.Ε. – Δ.Α.Κ.Ε. δεν μας εξέπληξε. Η  Δ.Α.Κ.Ε. μάλιστα έφτασε στο σημείο να προτείνει να περικοπούν οριζόντια όλα τα έξοδα του συλλόγου, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών των εργαζομένων που δουλεύουν στο σύλλογο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των παρατάξεων σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία δεν έχουμε πάρει ούτε €. Περιμένουμε στο επόμενο ΔΣ να μας καταβληθούν τα χρήματα για τα οποία δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε τη χρήση τους.

Ψηφίστηκε λοιπόν ο εξορθολογισμός χωρίς κατάργηση αλλά με μείωση των εξόδων διατροφής των μετακινούμενων και χωρίς τον περιορισμό για ενίσχυση του ίδιου αποσπασμένου και σε επόμενη θητεία αφού ο πρόεδρος απέσυρε τη συγκεκριμένη πρόταση και όταν τη θέσαμε σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία όλοι οι άλλοι (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΔΗ.ΣΥ.Ε., Δ.Α.Κ.Ε., Ε.Σ.Α.Κ.) την καταψήφισαν .

Οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ θεώρησαν τις περικοπές των οδοιπορικών εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Γι΄ αυτό το λόγο υπήρξε παραίτηση από τη θέση στο Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με βασικό επιχείρημα ότι δεν  φτάνουν τα 800 € το μήνα (επιπλέον του μισθού) για την κάλυψη των εξόδων. Επίσης ζητήθηκε η κάλυψη του πλαφόν των 800€ να μεταφερθεί σε επόμενο μήνα, δηλαδή το ποσό που δεν χρησιμοποιήθηκε να καταβληθεί οπωσδήποτε. Σύμβουλος της ΔΑΚΕ επίσης δήλωσε στο τελευταίο ΓΣ, ότι δεν του φτάνουν τα 15 € την ημέρα (πλέον του μισθού του) για έξοδα διατροφής και τα 120 € για μετακίνηση (σημείωση δικαιούται και 3 ημέρες συνδικαλιστική άδεια)....Σε πολλές χώρες συνδικαλιστές με άλλη νοοτροπία έχουν πληρώσει τον αγώνα να προστατεύσουν τα δικαιώματα των  εργαζομένων με διωγμούς, απολύσεις, φυλακίσεις, δολοφονίες. Στην Ελλάδα του μνημονίου, χάρη και στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει συνδικαλιστικές ηγεσίες, το 23,2% των μισθωτών αμοίβεται με μισθό κάτω των 500 € μικτά μηνιαίως, το 16% από 501-750 μικτά, το 14,5% από 751-1000 μικτά, το 22,9% 1001-1500 € μικτά. Το δεκέμβριο του 2013, ο μέσος μικτός μισθός πλήρως απασχολούμενων υπαλλήλων ήταν 1265,08 €(λιγώτερο από 950 € καθαρά).

Οι ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΕ έχουν εκφράσει το γραφειοκρατικό, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Δεν τους είδαμε να αντιδρούν έτσι όταν στην ΟΤΟΕ, ΔΗΣΥΕ ΔΑΚΕ και λοιποί εργοδοτικοί,  υπέγραφαν τις μειώσεις των μισθών μας. Αλλά βέβαια τότε δε θίγονταν τα προσωπικά τους προνόμια. Τότε πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους εργοδότες ακριβώς για να μη θιχθούν τα προνόμια τους.

 Όμως σήμερα αυτοί οι συνδικαλιστές  είναι πολύ εύκολο να συκοφαντηθούν  και να απαξιωθούν. Αυτούς τους συνδικαλιστές θα φέρνει σαν παράδειγμα ο κάθε Πρετεντέρης για να υπερασπιστεί το νέο νόμο που κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες θέλουν να περάσουν. Οι διοικήσεις των τραπεζών, αφού  τόσα χρόνια εκμεταλλεύτηκαν την δουλικότητα και την υποταγή των παρατάξεων αυτών προσφέροντας τους απλόχερα «αντισταθμιστικά οφέλη» που εννοείται δεν τα χρησιμοποίησαν ποτέ για την ανάπτυξη του κινήματος, εκτιμούν ότι σήμερα δεν τους χρειάζονται πλέον.  Προβάλλουν λοιπόν αυτή τη στρεβλή εικόνα για να φανεί στην κοινωνία ότι ο συνδικαλισμός είναι μια βρώμικη υπόθεση και άρα πρέπει να διαλυθούν τα συνδικάτα, να απαγορευτούν οι απεργίες κλπ.

Σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία δεν πρόκειται να υπερασπιστούμε αυτό τον συνδικαλισμό. Θα υπερασπιστούμε όμως τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, την ταξική ενότητα των εργαζομένων, τον αγώνα, την απεργία.  

http://www.apeate.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου