Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Κοινή ανακοίνωση δύο εργατικών σχημάτων στην Alpha Bank


7/4/2014
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Διαδηλώνουμε μαζικά
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δουλειά
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και τη ζωή
Απαιτούμε Επιχειρησιακές Συμβάσεις για να μπορούμε να ζούμε από την δουλειά μας .
Καμία μείωση μισθών, καμία υποχώρηση στα κεκτημένα μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
      Το πολυνομοσχέδιο που κλήθηκαν να ψηφίσουν με τη συνήθη εκβιαστική διαδικασία (και τη συνήθη παράσταση «αντάρτικου») αρχίζει με τις διατάξεις περί κοινωνικού πλεονάσματος. Παρότι το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου ανοίγει καινούργιες πληγές στην καθημαγμένη από το μνημόνιο κοινωνία και οικονομία, η κυβέρνηση προσπαθεί να το κρύψει κάτω από τα παραμύθια του πλεονάσματος, υπονοώντας ότι θεωρεί τους πολίτες ή πολύ βλάκες ή πολύ απελπισμένους.
      Το πολυνομοσχέδιο που είναι στην πραγματικότητα ένα τρίτο μνημόνιο, θα συμπληρωθεί με τα πολλά ακόμη μέτρα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, με νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ασφάλιση. Αλλά, ταυτόχρονα το πολυνομοσχέδιο που ψήφισαν οι βουλευτές  με τη συνήθη παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είναι μια συρραφή ρουσφετιών. Το «κοινωνικό μέρισμα» είναι το πιο ανώδυνο απ’ αυτά, αντίστοιχο των καλύτερων παραδόσεων του πελατειακού παλαιοκομματισμού. Τα μεγάλα, σκανδαλώδη ρουσφέτια είναι πολλά. Με πρώτο το σκάνδαλο της επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών .
                                                         ΔΩΡΕΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ       
       Ο οδικός χάρτης της επανιδιωτικοποίησης που περιγράφεται σε αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο (ΤΧΣ) να εκχωρήσει τις μετοχές του στις τράπεζες ,στην εγχώρια και ξένη διαπλοκή ακόμη και άμεσα, σε τιμές ακόμη και κάτω της χρηματιστηριακής. Στην ελληνική κοινωνία θα μείνει ατόφιο το χρέος που αντιστοιχεί στη διάσωση των τραπεζών. Πρόκειται για την πιο κραυγαλέα εφαρμογή του δόγματος της ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών.
      Συλλογικό ρουσφέτι προς την επιχειρηματική ελίτ αποτελεί η νέα δόση εργασιακής απορρύθμισης, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τη συμπίεση όλων των μισθών προς τον κατώτατο, τη γενίκευση της ενοικίασης εργαζομένων, την κατάργηση 24 κοινωνικών ασφαλιστικών πόρων που θα οδηγήσει σε σταδιακή εξαφάνιση τις επικουρικές συντάξεις αντίστοιχων ταμείων. Σ’ αυτό το πεδίο δεν τα έχουμε δει ακόμη όλα. Ιδιαίτερα οι ασφαλιστικές διατάξεις πρέπει να θεωρηθούν πρελούδιο μιας σαρωτικής μεταρρύθμισης που θα μετατρέψει οριστικά τη σύνταξη σε πενιχρό προνοιακό επίδομα και θα αυξήσει κι άλλο τα όρια ηλικίας.

                                            ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟIΔΙΑ
      Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μετά τη λήξη της μετενέργειας (31/3/14) της  Επιχειρησιακής Σύμβασης της πρώην Εμπορικής, η διοίκηση της Αlpha προχώρησε-όπως ήταν αναμενόμενο- σε σταδιακή μείωση των αποδοχών των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής.(τώρα μείον 20% στις διαφορές και έπεται συνέχεια). Η νέα αυτή αρπαγή οικονομικών και θεσμικών κατακτήσεων μας από τη μεριά της τράπεζας σηματοδοτεί  το τσεκούρωμα των μισθών για 4000 περίπου εργαζόμενους της πρώην  Εμπορικής, προετοιμάζει το έδαφος για την νέα επιχειρησιακή σύμβαση της ενιαίας τράπεζας με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους και δεν μπορεί παρά να μας αφορά όλους.
    Η ηγεσία του συλλόγου εργαζομένων Alpha Bank (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) συνεπής με το ρόλο του αντιπροσώπου της εργοδοσίας ,υπέγραψε τον Ιούλιο του 2013 επιχειρησιακή σύμβαση που βασικό σκοπό είχε να μειώσει τις επιπλέον παροχές που κατοχύρωναν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των συναδέλφων της Εμπορικής και να καταργήσει οποιαδήποτε άλλη θεσμική κατοχύρωση τους .Από τότε είχαμε επισημάνει ότι αυτό συνεπαγόταν την μείωση των μισθών των συναδέλφων από 10% έως 30 %.
   Η υπογραφή της σύμβασης τον Ιούλιο του 2013 και 6 μήνες πριν λήξει η υπάρχουσα σύμβαση της Εμπορικής έγινε κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκηση της τράπεζας με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση στη μετακίνηση μελών από το σύλλογο της πρώην Εμπορικής στο σύλλογο της Alpha Bank .Στα ίδια πλαίσια υπήρχε άτυπη συμφωνία να ενεργοποιηθούν οι μειώσεις μετα τις εκλογές στο σύλλογο της ΑLPHA Bank για να διευκολυνθεί η παράταξη ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).Η δήθεν αντίδραση της ηγεσίας του συλλόγου της Alpha Bank,δεν είναι μόνο υποκριτική αλλά και γελοία .Έφτασαν μάλιστα να στείλουν εξώδικο ενάντια στον εαυτό τους (!),διότι η τράπεζα εφάρμοσε τη συμφωνία που είχαν υπογράψει(!!) Θεωρούν τους εργαζόμενους ηλίθιους;
    Ο Σύλλογος εργαζομένων Εμπορικής(ΕΝ.Α.Σ.) με ηγεσία τη ΔΗΣΥΕ  επιδίδεται μόνο  σε καταιγισμό ανακοινώσεων στις οποίες διατυπώνεται το απόλυτα λογικό και δίκαιο  αίτημα για εξομοίωση μισθών προς τα πάνω,  με απειλές προς τη διοίκηση σε περίπτωση που πάει να εφαρμόσει τις μειώσεις . Παρότι η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ έστειλε ανακοίνωση-επιστολή με την οποία ζήταγε από το Δ.Σ. του Συλλόγου πρώην Εμπορικής άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
   Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά διαμορφώνεται και εντείνεται το καθεστώς  όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι στη τράπεζα χωρίς προσωπική ζωή και ελεύθερο χρόνο, με ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες σε καταστήματα και διευθύνσεις , με  μετακινήσεις-αποσπάσεις σε άλλο νομό η νησί που διαλύει οικογένειες και τη προσωπική ζωή  εκατοντάδων εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα υπαλλήλους που μπορούν να  αμείβονται με πακέτα έξω από επιχειρησιακές συμβάσεις –προθάλαμος για ατομικές συμβάσεις.


                                                                   ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • άμεση σύγκληση Γενικής συνέλευσης και από τους δύο Συλλόγους
  • Καμία μείωση μισθού, επιδομάτων και ξερίζωμα των  θεσμικών κατακτήσεων μας.
  • Εξομοίωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που μας χτίζουν άλλη απάντηση από την αντίσταση μας στην βαρβαρότητά τους δεν υπάρχει..


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Εργαζομένων πρώην Εμπορικής-Alpha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου